Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра реакция срещу писмото на Янка Такева

Снимка: БГНЕС

Остра обществена реакция срещу писмото-молба на Янка Такева до училищни директори да подкрепят издателство „Клет България“ при избора на учебници за 1,2,5 и 6 клас и на учебни помагала за детските градини.  В писмото председателят на Синдиката на българските учители обосновава молбата си с "духа на доброто социално партньорство" и с това, че издателството в продължение на 10 години е подпомагало излизането на вестник "Учителско дело". 

Янка Такева отказва интервю пред БНР, но изпрати писмена позиция до медиите. В нея пише, че твърденията за лобизъм и конфликт на интереси са "голословни и манипулативни". Втори ден няма реакция от издателството, препоръчано от синдикалната лидерка Янка Такева.

Янка ТакеваОт Министерството на образованието и науката посочиха, че не одобряват и не считат за правилен подобен подход. 

Според директорката на 31 СУ "Иван Вазов" в София - Надежда Николчева, в случая става дума за недопустимо лобиране. По думите ѝ писмото на Такева има потенциал да окаже влияние върху избора на издателство. Тя потвърди, че и тя е получила писмото. Николчева сподели, че учителската колегия е възмутена от случилото се:

"Ние непрекъснато получаваме указания как трябва да гарантираме свободния избор на учителите при избор на учебниците, а сега, когато имаме отявлено проявление на лобизъм, има мълчание от институциите", категорично заяви тя и посочи, че това е първи опит за влияние.

Диян Стаматов - директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София, който управлява и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България - това писмо не може да окаже влияние при избора на учебници:

"По-скоро може да разклати доверието в системата по избор на учебници", каза той. 

Никола Кицевски от издателство "Просвета" заяви, че пред министъра на образованието Красимир Вълчев са изразили мнението си, че това е нагъл опит да се погази Законът за образованието, който ясно определя кой избира учебниците, а именно учителите и че те са свободни да направят този избор.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна