Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща при президента за инвестициите с представители на големи японски корпорации

| обновено на 05.02.20 в 14:20
Президентът Румен Радев на срещата с представители на едни от най-големите японски корпорации.
Снимка: БГНЕС

За България Япония е ключов партньор в Източна Азия, посочи президентът Румен Радев на среща с представители на японски корпорации, които са на посещение у нас и чийто годишен оборот възлиза на 390 милиарда долага. Форумът, организиран в президентството, цели да насърчи инвестициите на японските компании у нас.

Японски фирми вече инвестират във високи технологии у нас, припомни президентът Румен Радев и подчерта, че страната ни предлага добри условия за бизнес в сравнение с други държави от Централна и Източна Европа.

„България предоставя своите предимства и като стратегическа локация, и като икономически възможности“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов допълни, че предимствата на България са ниските данъци и квалифицираните специалисти.

„Сега е моментът и японският бизнес, и българският бизнес да презентират най-доброто, което имат и могат“.

Възможности за сътрудничество има и в сферата на туризма, добави председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

„Един обем от около 12-13 000 туристи, които годишно посещават България, все още не е това, което бихме желали, но след такава представителна делегация съм убеден, че поне ще удвоим гостите“.

Българо-японските отношения имат потенциал за развитие, подчерта посланикът на Япония в България Масато Ватанабе.

„България се възприема като добра основа за бизнес предвид развиването на търговски канали към ЕС.  Добрият достъп до Западните балкани и други близки съседни райони също е предимство за японските компании“.

Форумът в президентството се организира като продължение на посещението на Румен Радев в Япония през октомври 2019 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени