Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петър Чолаков: Виждаме юридизация на политическия живот

Доц. Петър Чолаков
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

„Виждаме т.нар. „юридизация на политическия живот“ - това е все по-осезаемото навлизане на съда и на прокуратурата в политическата сфера, като целта е обслужване на политически интереси“. Това каза пред БНР политологът доц. Петър Чолаков.

Според него има опит фактите да се преекспонират и да се търсят политически дивиденти, но „това би довело до очерняне на определени лица и до опит да се наруши презумпцията за невиновност“:

„Основният резултат за обществото е да се гради атмосфера на страха. А това е много тревожно за държава, която има претенцията да бъде демокрация… Уважавани юристи, съдии, адвокати с голям стаж са изключително притеснени от поведението на Иван Гешев, защото то се движи на ръба на закона. Прокуратурата не може да се яви като спасителя на българската демокрация… Всичко е игра на нерви. Има неща, които не се доизказват от страна на прокуратурата. Това поведение на прокуратурата е манипулативно и не е редно“.

В предаването „Преди всички“ доц. Чолаков подчерта, че свалянето на доверието към правителството от страна на президента Румен Радев е по-скоро символичен жест:

„Това няма как да не се отрази върху рейтинга на правителството… В държавата има много неща, които не вървят. Това, което президентът каза, е известно. Явно е стигнал до положението да обяви, че повече не може да работи с тази изпълнителна власт. Той имаше достатъчно основание да каже острите думи, които изрече вчера“.

Интервюто с доц. Петър Чолаков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени