Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Марчев: Ще се наложи почистване на къщата на софийската адвокатура

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Най-важното е новият адвокатски съвет да бъде активен, да държи връзка с всички адвокати. Досега адвокатите са усещали липса на активност и подкрепа. Ще имаме приемен ден, ще използваме всички начини за комуникация“. Това каза пред БНР Стефан Марчев, който беше избран за председател на Софийската адвокатска колегия.

Все още не е изтекъл срокът за обжалване на решенията за обявяване на изборните резултати. Той изтича на 10-и февруари. Има подадени жалби. Вторият тур на изборите регистрира рекордна избирателна активност. 

„За активността на изборите допринесе това, че за първи път в историята на изборите за ръководни органи на колегията имаше предварително обявени кандидати, които изложиха ясно идеите си и имаха възможност да представят екипа си. Така за първи път адвокатите успяха да направят информиран избор“, отбеляза Марчев в предаването „Преди всички“.

Той изрази надежда, че увеличената подкрепа на изборите идва от това, че адвокатите са видели в него и в екипа му възможност за реализиране на полезни за адвокатурата и за цялото общество неща: 

„Надявам се да направим комуникацията лесна с всички институции. Надявам се Висшият адвокатски съвет да бъде наш помощник“.

Стефан Марчев каза, че ще се наложи „почистване на къщата на софийската адвокатура“:

„През изминалите две години бях част от малцинство, което не успяваше да осигури необходимата и чакана от колегите публичност и прозрачност. Когато няма публичност и прозрачност, винаги остава съмнението, че има нещо нередно в къщата. Когато встъпим в длъжност, първото нещо, което ще започнем, е да осигурим от първия ден публичност и прозрачност. Ще направим одит на свършеното до момента“.

Марчев съобщи, че за първи път в историята на Софийската адвокатура отчетът за бюджета на Софийска адвокатска колегия не е бил приет:

„Беше представен по начин, който поражда съмнения за злоупотреби и прикрити неща“.

Интервюто със Стефан Марчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени