Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В голяма част от страната грипната ваканция се удължава

| обновено на 05.02.20 в 14:39
Снимка: БГНЕС

Грипна епидемия е обявена от днес на територията общините Априлци и Летница.

От днес се отменя грипната епидемия в областите София-град, Монтана и Хасково. Там от утре децата ще бъдат в класните стаи. Отпадат и противоепидемичните мерки.

В голяма част от страната обаче грипната ваканция се удължава.

Заради задържащите се високи епидемични стойности от грип и остри респираторни заболявания до 7 февруари включително се удължава грипната ваканция на учениците в областите Пловдив, Пазарджик, Варна.

Грипната ваканция се удължава до понеделник и в Ямболска област. Детските градини обаче ще продължат да работят при строг контрол. Учебните занятия ще бъдат възобновени от 10 февруари.

Същевременно регионалното бюро за борба с грип и остри респираторни заболявания в Шумен препоръча прекратяване на учебните занятия в областта на 6 и 7 февруари.

Регионалният инспекторат по образованието трябва да реши окончателно дали училищата ще останат със затворени врати.

Заради високата заболеваемост до края на седмицата се удължава грипната ваканция в общините Смолян, Златоград и Неделино.

От 6 февруари се отменя грипната епидемия за 9-те общини на Кюстендилска област, каза шефът на Регионалната инспекция по здравеопазване д-р Златко Величков.

До днес включително грипната епидемия е валидна за общините Кюстендил, Бобов дол, Рила, Кочериново, Бобошево, Невестино и Трекляно.

От утре в тези община - както и за Дупница и Сапарева баня, където грипната епидемия беше отменена от 29 януари, се подновяват учебните занятия.

Седмичната заболеваемост от грип и ОРЗ е с епидемични стойности за региона - 258,24 на десет хиляди души за периода 27.01.- 02.02, спрямо 103,30 през предходната седмица, обявиха от инспекцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна