Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са прекратили секретна шпионска програма с Турция

Снимка: "Уикипедия"

САЩ са прекратили тайна програма за военно-разузнавателно сътрудничество с Турция, която от години е помагала на Анкара в борбата им с Кюрдската работническа партия (ПКК), заявиха американски официални лица пред Ройтерс.

Решението за прекратяване за неопределено време на програмата, за която по-рано не е било известно, е в отговор на турската операция в Сирия през октомври, съобщават източниците на агенцията, разкривайки обхвата на щетите, нанесени на отношенията на двете страни членки на НАТО.

Анонимните представители на американските власти заявяват, че САЩ миналата година са прекратили полетите на разузнавателни мисии срещу ПКК, които и Вашингтон, и Анкара смятат за терористи.

САЩ са провеждали мисиите с невъоръжени дронове, които излитали от турската база „Инджирлик“, в която САЩ имат значително присъствие и използват за база за шпионските си операции в региона.

Полетите са били в рамките на програмата, започната през 2007 г. и често насочена към планинския регион в Северен Ирак.

Говорител на Държавния департамент заяви, че САЩ не коментират разузнавателни въпроси, а от Пентагона посочиха, че още от 1997 г. САЩ смятат ПКК за терористична организация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени