Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на декемврийските продажби на дребно в ЕС и еврозоната, но при техен добър растеж в България

През декември 2019 година продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха изненадващо голям спад, показват най-новите данни на Евростат. В същото време продажбите на дребно в България нараснаха стабилно за трети пореден месец.

През декември търговията на дребно в еврозоната се сви с 1,6% спрямо ноември, когато нарасна с 0,8%, като продажбите на нехранителните стоки се понижиха с 1,6%, докато тези на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, както и на автомобилни горива - с по 1,4 на сто. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен спад на продажбите на дребно с 1,1 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави рязко през декември до 1,3% от 2,3% месец по-рано и прогноза за по-силен растеж с 2,3 на сто.

По-слабите данни са знак за слабо вътрешното потребление по време на предколедното и новогодишно пазаруване.

В рамките на целия ЕС (изключвайки Великобритания) продажбите на дребно се понижиха през декември с 1,3% спрямо ноември, когато нараснаха с 0,9%, като на годишна база техният растеж се забави до 1,9% от 2,5% месец по-рано.

Данните за продажбите на дребно са важен индикатор за вътрешното търсене и потребление в рамките на Европа, като слабите декемврийски данни са факт въпреки много ниските нива на безработица, рекордно ниските лихви и растящото заплащане на труда.

В същото време Евростат отчете повишаване на декемврийските продажбите на дребно в България с 0,7% след солиден техен скок с 1,3% през ноември и по-умерен растеж с 0,2%.

На годишна база растежът при продажбите на дребно в България се ускори много рязко до 5,4% от 2,5% през ноември, отбелязвайки най-солидно повишение от началото на изминалата година (от януари 2019).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна