Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нако Стефанов: Има и политическо, и икономическо измерение на бедствието "коронавирус"

Снимка: БГНЕС

"Коронавирусът и обявяването му от СЗО за бедствие има и политическо, и икономическо измерение". Това каза пред БНР проф. Нако Стефанов, изследовател на Източна Азия. Той обясни, че в бита на хората в Китай има близко съжителство на хора и животни и затова подобни вируси се появяват там.

Според него има хипотеза, че в Ухан е създадена лаборатория за борба с евентуална биологична война и е вероятно този вирус да е бил изпуснат от там.

Друга хипотеза твърди, че има диверсия отвън: "Споменава се фактът, че в британска лаборатория, със средства на фондацията на Бил Гейтс, са били разработени вируси и дори е патентован коронавирус", разказа анализаторът.

В предаването "12+3" по "Хоризонт" проф. Стефанов коментира, че много бързо китайските власти са мобилизирали обществото и здравната система, за да посрещне тази опасност.

"Затова безпокойството на СЗО е, че, ако този вирус попадне в страна, която няма тази система, каквато е в Китай, това може да се превърне в бедствие. В такъв случай трябва да има международни усилия", обясни той.

Проф. Стефанов припомни, че не е обявена нито епидемия, нито пандемия в Китай от коронавируса.

Цялото интервю на Даниела Якова с проф. Нако Стефанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна