Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на екоактивисти затвори временно централата на "Бритиш петролиум" в Лондон

Протестиращи екоактивисти принудиха компанията BP Plc (биваш British Petroleum, "Бритиш петролиум") временно да затвори централата си в Лондон в сряда - първият ден в офиса на новия изпълнителен директор на нефтения и газов гигант Бърнард Луни.

"Бритиш петролиум" заяви, че над 100 активисти на "Грийнпийс" са се опитали да поставят 500 слънчеви панела пред сградата на компанията на площад Сейнт Джеймс в центъра на Лондон и са блокирали входовете с петролни барели.

Говорителят на "Грийнпийс" Стефано Джелмини каза, че няколко от активистите са се завързали с вериги към петролните барели, поставени пред входа на централната на енергийната компания.

Лондонската полиция пък обяви, че вече е арестувала 12 от активистите срещу климатичните промени.

Междувременно от BP Plc заявиха, че главният изпълнителен директор Бърнард Луни, който по същото време беше на посещение на служители на компанията в Германия, е споделил "дълбоките притеснения" на протестиращите екоактивисти и "разбира тяхното безсилие и гняв".

През следващата седмица 49-годишният ирландец ще изложи в реч своето виждане за отговора на BP на прехода към нисковъглеродна енергия,  като се очаква той да представи по-задълбочени ангажименти за намаляване на въглеродните емисии на компанията.

BP заяви, че Бърнард Луни "се надява, че това, което той трябва да каже тогава, ще даде на хората усещане, че ние ги разбираме и сме много сериозни при адресирането на проблема".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна