Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Гигова: Искаме да върнем художественото в художествената гимнастика

Мария Гигова
Снимка: Ани Петрова, БНР


„Целта на новият правилник по художествена гимнастика, който ще влезе в сила след олимпийските игри в Токио е съчетанията да придобият по различен вид. Окончателният му вид ще бъде готов след извънредното заседание на Техническия комитет през март. След това ще то представим за одобрение на Изпълкома на Международната федерация. Ако бъде приет ще го изпратим на всички страни и всички съдии ще могат да се подготвят за Интерконтиненталния курс, който ще се проведе в края на годината през ноември“, това заяви специално за БНР Мария Гигова след като се завърна от Лозана, където Техническия комитет обсъжда предстоящите промени в правилника по художествена гимнастика. Предложенията за тези промени бяха направени по време на симпозиум в Москва миналата седмица.

„Всички решения, които бяха взети на симпозиума с болшинство ние също ги приехме. Основно засегнахме трудностите с тяло, трудностите с уред, колаборациите при ансамблите. Взехме решение да има ограничения,  които ще бъдат в полза на художествената стойност. Приехме ограничения в преакробатиката, която се използва за рисковите динамични упражнения и в индивидуалното и в ансамбъла.

Колаборациите при ансамблите ще ги ограничим. Сега сме дали от – до между 15 и 20, както и между 15 и 20 трудности с уред.

Оценката за художествена стойност няма да е във вид на добавяне на точки, като бонус. Приехме да бъде както до сега – с налагане на наказания, но тези наказания ще бъдат увеличени така, че ще има реципрочност на това, което България предложи в това отношение“, добави трикратната си световна шампионка и добави:

„Ще се отнася до предложенията направени от Русия, да се върнат трудностите по времето на Алина Кабаева, те не отпаднаха изцяло. Някои от тях се обединиха в една група  така, че да могат да бъдат изпълнявани само веднъж. Комитетът обаче не ги препоръчва да залегнат в правилника. Въведохме  нова група упражнения - съединяване на две трудности с бонус 1 десета. Това съединяване обаче не води до обединяване в един общ елемент с обща стойност. Елементите, които са съединени остават като две различни трудности, но ще се бонифицира връзката между тях.

Решихме още въжето да се използва в първите две години от новия олимпийски цикъл при ансамблите. След това ще отпадне като отделна дисциплина в художествената гимнастика.

Оценката за трудност няма да е отворена. Ще е лимитирана до 9 трудности при индивидуалното и 10 при ансамблите, като при тях ще се разпределя между работата с тяло и колаборациите. Това също ще доведе до една по-добра организация на хореографията на съчетанията.

Освен това решихме съдийските бригади да бъдат увеличени и то по предложения на България. Ние предложихме 4-4-4-4 в различните компоненти, но на симпозиума е решено 3-3-3-3 и ние се придържаме към това решение и оставихме бройката 3 за всеки панел“, завърши Мария Гигова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР