Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НС прие на първо четене законови промени, свързани с квотите за въглеродни емисии

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за ограничаване изменението на климата, с които се предвижда нов начин на определяне на безплатните квоти за операторите на инсталации в Схемата за търговия с емисии на Европейския съюз.

С новите разпоредби се въвеждат редът и начинът да функциониране на европейската схема за търговия с емисии в България във връзка с увеличаване на линейния коефициент за намаление на общото количество квоти в ЕС, т. нар. „таван“ на 2,2 на сто от 2021 година.

Безплатното разпределение на квоти за индустрията се запазва, но е заложено по-често съгласуване на разпределението на безплатните квоти към действителното ниво на активност на инсталациите, което ще гарантира, че подкрепа се оказва на предприятията и секторите, в които се реализира растеж - като най застрашените  от изтичане на въглерод от тях ще получават 100% безплатни квоти докато тези, които могат да прехвърлят значителна част от разходите за квотите в цената на продукта, безплатната квота ще е 30%.

С прилагането на новите разпоредби се очаква оптимизиране на разходите за намаляване на емисиите на парникови газове и насърчаване на инвестициите в проекти и технологии за намаляването на емисиите на парниковите газове, както и облекчаване на административната тежест за бизнеса.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от