Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Русия пази Цветан Василев в Сърбия

Главният прокурор каза, че няма да се притесни да разследва и депутата Делян Пеевски

Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС, архив

Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел.

След като се разбра, че журналисти очакват главния прокурор въпреки явното му нежелание да разговаря с тях, евродепутатите един по един тихомълком се изнесоха в друга зала. След около 2 часа разговори при закрити врата все пак Гешев спря пред журналисти.

На въпрос дали ще арестува Делян Пеевски, ако се окаже, че той е високопоставеното лице, за което се очаква САЩ да обявят, че няма да бъде допускано в страната, той отговори:

„Депутатът Пеевски и всеки друг депутат, министър виждате, че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава... Ние не се притесняваме да разследваме никого“.

За изпратеното писмо до Европейската комисия и Европарламента по повод банкера Цветан Василев, който вече няколко години се крие в Сърбия, Гешев заяви:

„За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения“.

„Аз не съм дипломат и не съм политик“, каза главният прокурор в отговор на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС.

„Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това“, продължи Гешев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!