Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тепърва САЩ ще вадят имената на корумпирани българи

Мисля, че основното послание на Америка е – действайте по-смело, ето ви един от тях. Така проф. Марин Русев, геополитически анализатор, коментира минути след като стана известно оповестеното от САЩ име на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. 

„В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“, обявиха от САЩ по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. Освен съдия Миталов, в САЩ няма да могат да влизат неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова.

Името на съдията нашумя, след като пусна в Москва разследвания за шпионаж Николай Малинов да получи отличие от президента Путин. В предаването "Ден след ден" на  Радио Пловдив проф. Марин Русев каза, че е изненадан, и в същото време не е изненадан от оповестеното:

Името, което се споменава в мащаба, в който се очакваха промени, които да събудят обществото,  със сигурност не ме изненадва, защото очевидно става дума за проверен случай. От друга страна аз си мисля, че не трябва да забравяме, че предстои истинско име. Аз мисля, че това е просто една проба на ситуацията. За мен нещата са много по-високи, за мен трябва да бъде нещо от ранга на Пеевски, нещо, което отговаря на очакваните критерии, нещо, което да търси силно забогатял човек, да търси явния скрит враг на Америка в България.

За проф. Русев започва сериал:

За нас би трябвало да е въпрос на чест, от една страна да не допускаме мнението на САЩ толкова грубо да навлиза като императив в българското общество. От друга страна очевидно е, че ние пак трябва да реагираме, когато управителите ни не могат сами да се справят с този въпрос.

Продължението анализаторът вижда в посочването на други лица, които пречат на САЩ на Балканите и в България. За мен от САЩ атака срещу Борисов не може да има, каза още Русев. И обобщи: Мисля, че американците са много прагматични и ще покажат нещо, което и държавата се притеснява да направи.

Цялото интервю е в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна