Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изявлението на САЩ: размахване на пръст или проява на загрижен приятел

"Много е показателно, че първото съобщено име е именно на съдия и то от Специализирания съд". Това каза пред БНР Вени Марковски, който от дълги години живее в САЩ, във връзка с разпространо изявление на държавния секретар Майкъл Помпейо, в което той заявява, че „публично оповестява името на съдията Андон Миталов за участието му в сериозна корупция“. Марковски уточни, че това е съдът, който беше създаден, за да се бори с корупцията по високите етажи на властта, а един от неговите представители е санкциониран от Вашингтон със забрана да влиза в САЩ. Вени Марковски

"В България често не си даваме сметка за това какво означава върховенство на закона, но това е предвидимостта на това какво се случва в рамките на закона и още - няма хора, които да са над закона", каза още Марковски и коментира, че у нас отношението към това е крайно скептично и българите не вярват, че това е възможно.

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Марковски припомни, че България и САЩ са съюзници и трябва да приемаме всичко, което се случва, като проява на загрижен приятел, като опит да се помогне на България, а не като размахан пръст.

Според него не трябва да очакваме САЩ да свършат работата на българските правораздавателни органи, включвайки името на съдия Миталов в забранителен списък.

Политологът проф. Александър Маринов коментира пред БНР, че огласеното от Вашингтон име поражда шеговита перифраза: "Великите скалисти планини се напънаха и родиха мишка". Проф. Александър Маринов

По думите му се е очаквало да бъде посочено име на човек от нива, на които се вземат важните решения в държавата.

"Трябва да сме много наивни, ако смятаме, че американците ще избират своите "мишени" с оглед благото на българското общество. Те имат свои интереси и преследват свои цели", заяви проф. Маринов.

Според политолога всичко, което американците правят в България, е в контекста на противоборството ѝ с Русия в региона. Той смята, че тезата, че корупцията се внася у нас от Русия трябва да бъде доказана, защото тя е дискусионна.

"Надявам се, че ще стигне смелостта на българските компетентни органи, за да поискат повече доказателства за това в какво се изразява корупцията на този злодей Миталов. Дали е свързана само със случая с Николай Малинов, може да е имало и други случаи", категорично заяви политологът. Според него е важно да разберем и дали съдия Андон Миталов е кандидатствал за американска виза, за да му бъде забранено влизане в САЩ.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Вени Марковски и Александър Маринов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

5G мрежите – вреди и ползи

публикувано на 09.04.20 в 12:25