Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отпада зонирането на националните курорти

Ще променят текста за регистрация на апартаменти, отдавани под наем в интернет

Министър Николина Ангелкова обясни защо се налага промяна в Закона за туризма след влизането му в сила.
Снимка: БГНЕС

Зонирането на националните курорти отпадна от текстовете на Закона за туризма, след като депутатите в икономическа комисия приеха предложението на Министерството на туризма при второ четене в комисия.

Депутатите приеха текстове за режимите, свързани с различните експертни комисии, и за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, за сертифициране на балнео- и СПА центровете.

Със законопроекта се въвежда и регистрационен режим за апартаментите, отдавани под наем краткосрочно през платформи в интернет.

Заради решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург, след като влезе в сила, законът за туризма ще бъде променен в тази му част. 

Според съда краткосрочното отдаване на апартаменти чрез платформи в интернет не трябва да подлежи на регистрация.

„Решението на съда в Люксембург е обявено буквално два дни след като изтече срокът за подаване на предложения между първо и второ четене на законопроекта“, поясни министър Николина Ангелкова.

„Това, което ние поехме като ангажимент, е веднага след влизането в сила на закона всички заинтересовани страни да бъдат включени в спешен порядък в работна група, която ще има изключително кратък срок, за да може да се прецизират тези нормативни разпоредби, за да можем да отговорим на изискванията в решението на съда“, добави тя.

Само в София този вид имоти са около 1500.

Със законопроекта се въвежда професията ски учител, както и регламентите за ски училищата.

Отделна глава регламентира регистъра на туристическите забележителности, за да може те да участват в различни европейски програми и фондове за социализация и популяризиране.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от