Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марица с важен успех над Кан в Шампионската лига

Марица
Снимка: volleymaritza.bg

Волейболистките на Марица постигнаха важна победа в пловдивската зала "Колодрума" над френския шампион Кан с 3:1 (17:25, 25:18, 25:12, 25:21) гейма в среща от предпоследния пети кръг в Шампионската лига. Успехът за нашите момичета запазва шансовете им за класиране в четвъртфиналите на най-престижната клубна надпревара на континента.

Първият гейм бе равностоен до 8:8, след което с по-концентрирана игра на всички елементи гостенките поеха контрол върху резултата и с шест точки в атака от украинката Надя Кодола стигнаха до убедителното 25:17. Във втората част нещата се обърнаха. Христина Вучкова поведе маричанки с отлична игра на сервис, блокада и в нападение, докато Жана Тодорова продължи да блести в защита и на посрещане, солидно подкрепяни и от останалите на терена. Момичетата на Иван Петков наложиха надмощие, дръпнаха напред в резултата и с ас на Вучкова затвориха гейма при 25:18. Марица влезе още по-мощно в третия гейм и не остави никакви шансове на съперника. На високо ниво беше блокадата, атаката, особено с центровете, продължи да носи много точки, а феноменалната Жана даваше безценния си принос и в двете фази на играта. Разгромното 25:12 отново бе оформено с ас, този път на Лора Китипова. Четвъртата част беше по-равностойна, като в началото българските шампионки поддържаха лек превес с много разнообразие в атака, което осигури разпределителката Китипова, но към средата на гейма Кан успя да излезе с точка напред. След 13-14 обаче последва силна серия от шест поредни точки за Марица, по време на която Вучкова взриви трибуните с три поредни аса и на практика отказа противника. Победното 25:21 отново направи националката с мощна атака през центъра.


Топреализатор на мача стана сенегалката Фату Диук със 17 точки за френския тим, следвана от съотборничката си, италианката Аманда Конео, с 16. Най-резултатни за победителките с по 15 точки бяха Христина Вучкова (5 аса, 2 блокади, 80% успеваемост в атака) и Емилия Димитрова (3 блокади). С толкова се отчете и Надя Кодола за Кан, а Александра Миланова записа 14 за Марица.

С този успех българските шампионки излязоха на второ място във временното класиране в Група Е, с две победи и седем точки. Кан запазва първата си позиция с три победи и девет точки. В другия мач от групата тази седмица, руският Уралочка-НТМК (Екатеринбург) посреща сънародничките си от Динамо (Москва) утре, четвъртък, от 16:00 наше време. Преди този сблъсък и двата отбора имат по две победи и две загуби в актива си.


Мачове от петия кръг в груповата фаза от Шампионската лига по волейбол за жени:

Група Е:
Марица Пловдив (България) - Кан (Франция) 3:1  (17:25, 25:18, 25:12, 25:21)

6 февруари:
Уралочка Екатеринбург (Русия) - Динамо Москва (Русия)

класиране:
  1. Кан  5   3   2  12:9    9 точки
  2. Марица  5  2  3  10:11  7   
  3. Динамо  4  2  2  7:8  6   
  4. Уралочка  4    2    2  9:10  5


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!