Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутатите налагат мораториум върху разкриването на нови ВУЗ

Снимка: БГНЕС

Временна забрана за разкриване на нови висши учебни заведения приеха депутатите от парламентарната просветна комисия. Съгласно промените в Закона за висшето образование, одобрени от народните представители на второ четене, забраната ще важи за държавни ВУЗ, за частни висши училища и за разкриването на филилали на ВУЗ-овете.

Тя ще е в сила до приемането на Национална карта на висшето образование, която трябва да определи териториалната и профилната структура на университетите в България.

Картата трябва да бъде представена в Министерския съвет от просветния министър до една година след влизането в сила на поправките в Закона за висшето образование.

Народните представители ревизираха приетата от самите тях през миналия месец законова промяна, според която за ректори и декани не могат да се избират лица, които, към датата на избора им, са навършили 65 годишна възраст. Съгласно последните промени в закона, това ограничение няма да важи в заварените случаи – лицата на ръководни длъжности в университетите, които вече заемат тези постове към момента на влизането в сила на законовите изменения


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от