Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Кумбиева: Добрият мениджър работи с душите на хората

Разговор за пътя от учителя до мениджъра и призванието да работиш в екип

Елена Кумбиева
Снимка: Личен архив

„Администрацията не е лека отговорност, защото там боравиш с душите на хората – трябва да ги спечелиш, да ти вярват, ако искаш да постигнеш каквато и да било цел.“ Това казва Елена Кумбиева, управител на най-голямата на Балканите очна клиника.

„Аз съм един скромен труженик. Където и да съм била на работа, съм се старала да бъда човек“, сподели Кумбиева в предаването „Нощен хоризонт“.

Тя е носител на международната награда „Човек на XXI век“. Нарича себе си „обикновен човек, който обича хората“ и приема наградата като признание за екипната й работа.

„Клиниката стана мой дом. Винаги съм казвала и се стремя да го внуша на моите колеги – че нищо лесно не се постига бързо или ако се постига така, то няма да бъде вярно. Всяка нещо трябва да се преживее, да се осмисли, да намериш най-верния начин да го реализираш, за да се чувстваш удовлетворен.“

Помни как през 2003 година при откриването на клиниката са били екип от 5 души, сега са около 120.

Добрият мениджър всеки ден изгражда и обогатява уменията си и личностното си поведение, с които да заслужи доверието на колегите си – те да го чуват, да го разбират и най-вече да му вярват“, смята Елена Кумбиева, която вярва, че за успеха всеки ден трябва да се бориш и да проверяваш себе си.

Преди години професионалният път на Елена Кумбиева е преминал през учителското призвание.

За връзката учител и ученик тя казва, че един от най-благородните моменти е постигането на връзката между тях. „Да напипаш точно онзи момент, в който ученикът търси, а учителят може да му даде отговор, да го насърчи, да му повярва.“

В сегашното училище й липсват „онези възлови моменти в образователния процес, които да подготвят наистина образовани, знаещи хора“.

„Твърде голяма е неграмотността сред младите хора, сред учениците, която не се наваксва, когато се оформяш вече като специалист в дадена област. И е ужасно да видиш инженер, който не може да пише грамотно. Това много ми липсва“, коментира Елена Кумбиева.

Елена Кумбиева

Близо 12 години тя е работила като сътрудник на министъра на културата, което възприема като свой втори университет. „И ми даде възможност да се срещна с истинския елит на българската култура. С много от тях станахме приятели и това приятелство продължава и до днес.“

Талантите се раждат в трудности – това е една голяма проверка на възможностите на човека. Когато той преодолява трудности, проверява себе си. Това понякога е свързано и с терзания, но винаги завършва с верния отговор“, вярва Елена Кумбиева. „Според един древноиндийски мислител две са най-важните неща, чрез които човек не остарява – добрата дума и доброто дело“, казва още тя.

Като съпруга на дипломат Кумбиева е пребивавала в Рим в трудни години – по време на обвиненията към България по случая със стрелбата срещу папата.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени