Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добряна Петкова: Жертвите на трафик се нуждаят от дългосрочна подкрепа

В София отвори врати кризисен център за деца в риск от насилие и трафик

Снимка: Добромир Цветков

Деца, претърпели насилие или станали жертва на трафик ще получават специални грижи от психолози, юристи и социални работници в кризисен социален център в София.

Там ще бъдат настанявани и непълнолетни, за които има висок риск да станат жертви на насилие или трафик. 

"За съжаление тези центрове са само временно решение. Там хората могат да пребивават за определен срок от време. Много често жертвите на трафик имат нужда от дългосрочна подкрепа, особено при децата е много важно да се има предвид, че част от тях са въвличани от собствените си родители или близък семеен кръг. И е много трудно да се намери решение особено, ако разполагаш от 3 до 6 месеца, както всъщност функционират голяма част от кризисните центрове", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Добряна Петкова, психолог в Националната комисия за борба с трафика на хора. Реално трябва да се търси алтернатива за част от тези деца и да се работи допълнително със семействата, допълни тя.

Снимка: Добромир Цветков

"Винаги сме намирали място, когато се налага да се настани едно дете, общо взето никога не е отказвано. Въпросът обаче не е само дали има достатъчно места като бройка, ами качеството на услугата и възможността да се развива това качество основно от страна на неправителствените организации, които управляват тези центрове или от страна на общините, тъй като някои кризисни центрове се управляват директно от една община", поясни експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени