Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

62 години от катастрофата, при която загинаха осем футболисти на Манчестър Юнайтед

Спомен за Бебетата на Бъзби на стадион "Олд Трафорд".
Снимка: manutd.com

6 февруари е една от най-черните дати в историята на футбола. Дата, след която този спорт се променя завинаги. Дата, която привържениците на един от най-големите футболни клубове в света – Манчестър Юнайтед, ще помнят винаги.

На този ден през 1958 година 23-ма души, включително 8 играчи и трима члена на клуба загиват в самолетна катастрофа в Мюнхен.

Отборът се връща от Белград, където побеждава Цървена звезда в турнира за КЕШ. Клубният самолет каца в Германия, за да зареди с гориво. Пилотите Джеймс Тайн и Кенет Раймънт два пъти отлагат излитането заради увеличеното налягане в левия двигател. Опасявайки се, че ще закъснеят прекалено много, капитан Тайн започва 3-ти опит за излитане. Вали сняг и в края на пистата се образува слой киша. Самолетът навлиза в кишата, хлъзга се и минава през ограда отвъд края на пистата, лявото крило се откъсва, след като удря къща. Страхувайки се, че самолетът може да избухне, Тайн започва да евакуира пътниците, вратарят на „червените дяволи“ Хари Грег помага да се измъкнат оцелелите от останките.


Още за какастрофата, имената на загиналите и как този ден беше отбелязан днес от  "Манчестър Юнайтед" можете да чеуте в кореспонденцията на кореспондентът ни в Лондон Веселин Паунов




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна