Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ангел Кунчев:

Коронавирусът е неиздръжлив, не може да се пренесе със стока от Китай

Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Няма съмнения за зараза с коронавирус за нито един от завърналите се от Китай граждани у нас. Страната ни е взела всички мерки срещу разпространението на вируса, каквито са предприети и в останалите европейски страни, заяви пред Радио София главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По-ефективен обаче е изходящият контрол, който осъществява страната - източник на заразата - Китай.

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но някои от тях засягат хората. Новият щам на вируса, идентифициран в края на миналата година в град Ухан в китайската провинция Хубей, вече засегна около 10 хиляди души, предимно в провинцията. Като първоначален източник на заразата за момента се счита рибният пазар в Ухан. Жертвите вече са близо 500, 480 от тях - в провинция Хубей. Все още не е изяснен категорично механизмът на предаване на вируса от човек на човек, но заразата не се предава толкова лесно, колкото сезонният грип, каза доц. Кунчев.

Всички знаем, че Китай е работилницата на света и освен вносителите много производители разчитат на стоки оттам – отбеляза доц. Кунчев и увери, че заболяването не може да се пренесе с вносни стоки.

По думите му коронавирусите не са от най-издръжливите – дори и при идеалните за тях условия не издържат повече от час-два.

България вече разполага с тестове за коронавирус. Изследването се извършва в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести и ВМА. Резултатите са готови само за 2-3 часа.

Още за това как да се предпазим и какво представлява новият коронавирус, какви са новостите в лечението, идва ли краят на грипната епидемия и епидемично ли е разпространението на варицела у нас този сезон - очаквайте в разговор с доц. Ангел Кунчев в предаването "Часът на здравето" по Радио София - в неделя след 8:00 ч.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна