Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Случаят „Миталов“ постави съдебната колегия в трудна ситуация

Снимка: БНР

Със случая „Миталов“ съдебната колегия беше поставена в трудна ситуация как да реагира, след като им се казва, че от тях се очаква да се предприеме някакво действие, то не може да се предприеме извън рамките на закона. Ще следим как Висшият съдебен съвет и съдийската колегия ще реагират на това нещо“. Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш министър на външните работи.

По думите му т.нар. „война“ между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 не е полезна за държавата:

Очакванията ни са институциите да си вършат работата, независимо дали се харесват или не. Не очаквам, че това ще е тотална „война“, в която ще се прекъснат контакти, няма да се изпълняват задълженията. Тази размяна на критики ще продължи. Нищо ново“.

В предаването „Нещо повече“ Калфин допълни, че не вижда как може да се стигне до процедура по импийчмънт на президента:

„Дяволът беше дръпнат за опашката с питането на главния прокурор до Конституционния съд. Това в общественото мнение беше изтълкувано като заяждане, а не като вършене на работа. Вероятно президентът излезе с тази реч и заради това“.

Според него нестабилността на валутния курс може да доведе до политически турбуленции у нас.

„Излишна беше тази промяна в закона по този начин да се направи, без обяснение… След като се вдигна малко шум миналата седмица Народното събрание прие решение, с което задължава с този курс на лева към еврото да влезем в еврозоната. Това решение е гаранция, че ако не договорим този курс, няма да влезем в този предварителен механизъм. Но то не дава гаранция, че в рамките на механизма този курс няма да се промени и не казва как ще излезем от механизма, за да влезем в еврото – дали по същия курс“.

Интервюто с Ивайло Калфин можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени