Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да предизвика предсрочни избори

Румънският президент предложи Лудовик Орбан отново за премиер

Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че предлага отново за премиер Лудовик Орбан, лидер на Национално-либералната партия, съобщава БТА, като цитира румънски медии.

По-рано днес президентът проведе консултации с парламентарно представените партии, след като правителството на Орбан бе свалено вчера с вот на недоверие, внесен от социалдемократите и партията на етническите унгарци заради промени в изборното законодателство.

Информационният сайт Зиаре посочва, че Йоханис е предложил отново за премиер Лудовик Орбан, за да предизвика предсрочни парламентарни избори.

Редовните парламентарни избори в Румъния би трябвало да се състоят в края на 2020 г., но ако парламентът отхвърли две поредни предложения за премиер в срок от 60 дни, президентът трябва да разпусне законодателния орган и да бъдат свикани предсрочни избори.

Лудовик Орбан

Клаус Йоханис заяви, че при създалата се ситуация предсрочните парламентарни избори са правилното решение.

Държавният глава на северната ни съседка обобщи, че либералното правителство на Орбан е искало да реформира редица програми в интерес на Румъния, но се е сблъсквало със съпротивата на Социалдемократическата партия (СДП), която има много народни представители в парламента:

"Последният пример е показателен. Правителството на Орбан поиска да върне избора на кметове в два тура. СДП не искаше и внесе вот на недоверие. Вчера той мина. Според мен правилното решение в тази ситуация е връщане към електората. Другояче казано - предсрочни избори", заяви Йоханис след консултациите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна