Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Китай: Общият враг е вирусът, а не китайците

Посланикът на Китай Дун Сяодзюн
Снимка: БГНЕС

Около 500 китайски граждани, които живеят в България, са заминали за Китай за Лунната нова година. От тях 130 са пристигнали обратно у нас. Завръщането на останалите е затруднено от кризата с коронавируса. Данните бяха съобщени от посланика на Китай у нас.

От китайското посолство у нас са отправили препоръка към своите граждани да отложат завръщането си в България, съобщи посланикът Дун Сяодзюн.

Около 10 са китайците, които живеят у нас и са родом от провинция Хубей, която е епицентърът на заразата с непознатия досега коронавирус.

„Общо 6-ма китайски граждани, родом от Хубей, са отпътували към Ухан, но те отдавна са се върнали в България и вече мина 14-дневния период и те са здрави“, каза посланик Дун Сяодзюн и подчерта:

„Няма нужда България да се отнася по различен начин към китайските граждани родом от Хубей“.

28 018 са потвърдените случаи на зараза в Китай, а смъртните са 563. Над 1150 са излекуваните, сочат данните на китайското посолство у нас.

В Китай има 16 заразени чужди граждани, сред тях няма българи. Общо в 24 държави има 216 установени случаи на коронавируса.

Болестта е регистрирана в 9 европейски държави, най-много заразени има в Германия, а днес във Великобритания се появи нов случай.

Посланик Дун Сяодзюн подчерта, че Китай прави всичко възможно да контролира разпространението на епидемията и да защити здравето на хората в целия свят.

На 12 декември е установен първият случай на заразата в Китай, но нулевият пациент все още се издирва. Неговото заболяване може да даде ключът към разработката на ваксина.

В тази посока китайски лаборатории работят усилено, заяви посланик Дун Сяодзюн.

„Китайска лаборатория е изолирала вече 8 щама на новия коронавирус, някои от тях са много подходящи за подготвяне на ваксина. Освен Китай много чуждестранни лаборатории също активно изследват, за да намери възможно най-бързо първата ваксина“.

От посолството у нас прозвучаха критиките, които първо отправи китайското външно министерство, че някои държави всяват паника и страх с пресилените мерки. Появиха се и фалшиви новини и злонамерени спекулации срещу Китай, както и радикално поведение срещу китайските граждани зад граница, ние категорично се противопоставяме на това, заяви посланик Дун Сяодзюн.

Той подчерта, че общият враг е вирусът, а не китайците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна