Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 млн. лв. допълнително в предучилищното образование догодина

Омбудсманът Диана Ковачева (вдясно) и министърът на образованието Красимир Вълчев на дискусия за предучилищното образование за 4-годишните.
Снимка: БТА

Над 100 милиона лева допълнително ще влязат в системата на предучилищното образование през следващата година. Причината е, че от есента тя ще трябва да обхване задължително и 4-годишните деца. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на дискусия по темата при омбудсмана Диана Ковачева.

Омбудсманът Ковачева обоснова необходимостта от дискусията с притеснения на родители. Някои от тях били против задължителния обхват на 4-годишните в образованието, други се съмнявали дали системата е в състояние да ги поеме.

Против обхвата се обяви Мария Трифонова от Асоциация за родителски кооперативи с аргумента, че детските градини у нас не предоставяли добри условия.

Просветният министър Вълчев призна, че със сигурност могат да бъдат намерени недоволни от детските градини родители. Но подчерта, че обхватът на 4 годишните е важна интеграционна мярка:

„Няма как с 1000 думи речевият апарат да има критично мислене, да бъдеш гражданин“.

В подкрепа на задължителния обхват на 4 годишните се обявиха от Синдиката на българските учители. А от Асоциация „Родители“ поискаха анализ за ползата от обхвата на 5 и 6 годишните деца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени