Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова за санкционирания от САЩ съдия: Имаше очакване за нещо различно

Корнелия Нинова разговаря в Брйксел с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли (вдясно)
Снимка: Пресцентър на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че обществото е имало усещане за нещо различно по повод забраната на Държавния департамент съдия Андон Миталов да влиза в САЩ. Нинова е в Брюксел, където разговаря с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и съпартийци от други страни-членки.

Нинова коментира случая „Миталов“, както тя се изрази, в две посоки:

„Жалко за нашата правосъдна система, че трябва отвън да ни се решават тези въпроси, да ни се посочват проблеми. И другото – мисля, че имаше очакване за нещо различно.

Лидерът на БСП се срещна и с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Ето опасенията, които изрази пред нея.

„Никой не знае как ще бъдат излъчени тези прокурори, които трябва да представляват България в европейската прокуратура. Тя ни информира, че започва разговори с всяка държава членка, че и предстои посещение в България през март за разговори“.

По повод приетите промени във валутния закон, според които курсът на лева към еврото ще може да се предоговаря след влизането на страната ни в еврозоната, тя отговори:

„Един закон бе внесен от Менда Стоянова в последния момент, без никакво обсъждане, без експертиза. И това създаде напрежение в българското общество. Нашата позиция беше, и в българския парламент – влизане в чакалнята на еврозоната без пипане на курса лев-евро, без пипане на валутния борд. Нашата позиция не е променена“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви още, че на среща с европейските социалисти е препотвърдила позицията си срещу ратификацията на Истанбулската конвенция и е срещнала разбиране.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени