Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските профсъюзи възобновиха протестите срещу Макрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските профсъюзи възобновиха борбата си срещу плана за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, след като законът трябва да бъде обсъден в Народното събрание. Но участието в стачките и протестите намалява. Нов кръг от протести в цяла Франция снощи доведе до затварянето на емблематични обекти като Айфеловата кула, тъй като френските профсъюзи продължават да оказват натиск върху президента Еманюел Макрон и неговите планове за пенсионна реформа. 

Протестите бяха най-интензивни през декември и началото на януари и продължиха непрекъснато седем седмици. Въпреки това пенсионната реформа на френския президент беше приета от неговия кабинет и е внесена за одобрение в народното събрание.

Макрон твърди, че новата система ще бъде по-справедлива, тъй като всички пенсионни вноски ще доведат до едно и също ниво на плащане и че тя е по-подходяща за фрагментираните съвременни кариери. Синдикатите оспорват логиката на Маркон, настоявайки, че реформата ще принуди повечето хора да работят по-дълго и може да отслаби пенсионните права на тези, които са преживели периоди на бедност или безработица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна