Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи вътрешната проверка в МО за действията на ген. Цанко Стойков

| обновено на 07.02.20 в 17:48
Ген. Цанко Стойков
Снимка: БГНЕС

Приключи проверката по случая с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, съобщиха от Министерство на отбраната.

В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков.

Проверката бе разпоредена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, след като в края на миналия месец прокуратурата разпространи запис на предполагаем разговор между Стойков и президента Румен Радев, свързан с назначаването на Десислава Радева на пост във Военновъздушните сили.

Докладът на началника на отбраната генерал Андрей Боцев проследява хронологията на комуникацията от април и май 2019-а между Антикорупционната комисия, Военновъздушните сили, Министерството на отбраната и Щаба на отбраната.

Още през април миналата година Антикорупционната комисия е изпратила шест писма по проверката, която правят, затова дали има нарушения от страна на Румен Радев, свързани с Десислава Радева.

Цанко Стойков е предал документите в срок, но в средата на май Антикорупционната комисия е поискала допълнителни документи, които са били предоставени, става ясно от отговора на генерал Андрей Боцев.

Началникът на отбраната отбелязва, че документът само разкрива развитието по случая. Без възможност за тълкуване на съдържанието и неговата целесъобразност и законосъобразност.

В измиталите дни министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочваше, че Цанко Стойков е човекът, който има голяма заслуга за сключването на договора за Ф-16, и е човек с авторитет в армията. И че проверката е за негова информация. Както и че разследванията срещу военни прави само Военната прокуратура и до момента не е ясно защо генерал Стойков е бил слушан.

Над седмица след публикуване на записите Прокуратурата също не е дала повече разяснения.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви вчера, че не вижда основания за санкции срещу Стойков.

„Аз не знам за какво е било разследването и кога точно е започнало, защото от документите, които бяха оповестени, това не е видно. На този етап аз не виждам никакви основания  - пак казвам на този етап, към днешна дата, не виждам никакви основания да се предприемат каквито и да е санкции по отношение на генерал Цанко Стойков“, посочи Каракачанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени