Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За Боян Петров в сегашно време

Снимка: личен архив

С прожекция на филма „Докосване до пустотата“, организирана от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките и фондация „Боян Петров“, се отбелязва рожденият ден на Боян Петров, който щеше да навърши 47 години.

Боян Петров е зоолог, еколог, спелеолог и българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10. Също така има най-много първи български изкачвания на осемхилядници. Но може би по-важното е, че е от хората, за които е трудно да се говори в минало време, както ще се убедите от разговора на Ива Дойчинова с жена му Радослава Ненова и със зоолога професор Павел Стоев от Природонаучния музей. 

Ненова разказва за вечерта, посветена на Боян, както и за състезанието по скоростно изкачване на Копитото, предвидено за 16 май.

"Боян заслужава събития с такъв заряд – каза тя. – Спортът, усмивките, природата – това са нещата, с които би искал да бъде запомнен."

Ива Дойчинова и Павел Стоев"Един от най-добрите ни полеви зоолози – така го определя Павел Стоев и припомня приноса на Петров в научната работа, защото много често покрай алпиниста Боян Петров забравяме учения Боян Петров.

"Боян беше от първите, които започнаха да изследват прилепите в България на съвременно ниво. Той започна да ги изследва на екологично ниво, да изучава генетиката им. Оказа се, че има редки видове прилепи в България, за чиято биология се знае твърде малко."

Петров открива редкия вид прилеп Бекщайнов нощник.

Павел Стоев съобщи, че Природонаучният музей подготвя специална витрина, в която да бъдат изложени най-интересните открития на Боян Петров.

Не на последно място са каузите, които Петров бранеше и защитаваше с плам – уникалното биоразнообразие на Национален парк Пирин и на Кресна.

Струва си да помним Боян Петров чрез тези каузи, през енергията, познанието и страстта, с които се бореше за съхраняването на уникалното природно богатство на България. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от