Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу правителството блокира за кратко Орлов мост в София

| обновено на 07.02.20 в 15:22

Протестиращи блокираха центъра на София по време на демонстрация срещу правителството, организирана от партиите „Възраждане“ и МИР. За около половин час бе спряно движението през кръстовищата на Орлов мост и до Софийския университет.

Протестът с искане за оставка на правителството започна по-рано днес пред парламента, след което участниците – над 1000 души, се отправиха към Министерски съвет. Последва придвижване към Софийския университет и Орлов мост и блокиране на кръстовищата там, което продължи около 30 минути.

След което демонстрантите отново се отправиха към парламента. Към тях се присъединяват и част от медицинските сестри, които също протестират.

По-рано през деня при засилено полицейско присъствие пред Народното събрание протестиращите скандираха "оставка".

Демонстрантите декларират нетърпимост към формата на управление и разрухата в България. Като мотиви те изтъкват още водната криза, демографската катастрофа, кризата с боклука и мръсния въздух, отказа от валутния суверенитет и застрашаването на финансовата стабилност и полицейския произвол. Представителите на протестиращите изтъкнаха, че няма сфера в управлението на страната, която да не е в сериозна криза.

„Тук сме за пореден ден, ние протестираме от много години - и против ЕС, и против НАТО, и против Закона за социалните услуги, против всичкото това, което прави България да се обезбългарява. Политиците правят и следват плана за унищожение“, каза пред микрофона на БНР една от участничките в протеста, държаща плакат с надпис “Възмездие“.

На въпрос за адресата на посланието тя заяви, че иска възмездие „за всичките отсреща, за българоубийците, за предателите“. „Трябва да има натиск, да видят, че хората не спят, хората ги боли, хората реват и никой не ги забелязва“, каза още демонстрантката.

Протестът, организиран от двете партии ще продължи и утре в цялата страна, обявиха демонстрантите.

Министър Маринов предупреди срещу провокации

МВР е предприело всички необходими мерки, за да противодейства на евентуални провокации на протеста пред Народното събрание, каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„МВР се стреми максимално да не се стига до прилагане на сила и помощни средства. Както виждате първите линии от полицаи са именно екипите, които са за диалог и антиконфликт. Това е сигнал към протестиращите, че сме там да осигурим тяхното конституционно право на протест“, каза той.

„Но когато се излезе от рамките на закона и започне да се нарушава обществения ред въпреки всички тези превантивни действия, които ние предприемаме, естествено останалите граждани очакват от нас да се намесим и да възстановим обществения ред, така че градът и обществото да функционират нормално“, продължи министър Маринов.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!