Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Катя Зографова оспори автентичността на новооткритите стихове на Яворов

Литературният уредник аргументира съмненията си в предаването "Графити по въздуха"

Катя Зографова

Преди месец бе съобщено, че са открити непознати досега стихове и документи от Пейо Яворов. Тогава за БНР доцент Милкана Бошнакова, която е изследвала документите, определи намирането им като "огромен дар за целия български народ".   

Катя Зографова, главен уредник в Националния литературен музей, изрази съмнения за оригиналността на новооткритите стихове и заяви, че това не могат да са произведения на Яворов. За доказателство на своята теза тя се позовава на писмо на Яворов до неговия издател Александър Паскалев.

"Писмо, в което Яворов прави рекапитулация на това какво се е случило през 1912 година, откогато бяха датирани тези стихотворения и тези документи, архиви. В това писмо Яворов казва: "През тази година аз направих три подвига - първо-ожених се, второ - отидох в Македония, трето - не написах патриотическо стихотворение. Новооткритите, обявените за новооткрити стихотворения са точно с такъв характер", коментира Катя Зографова в предаването "Графити по въздуха".

Служител в Държавния архив в Хасково - Станислав Станилов, е направил съпоставка на оригиналния подпис на Яворов и подписа под новооткритите документи, които бяха публикувани и в книга.

"Действително с невъоръжено око се вижда огромната разлика, Яворов има един изящен, един отработен почерк, а си личи как на подписа му ръката се е спирала сякаш да уподоби подписа. Колко тромави, колко неубедителни са самите букви, самият  манускрипт, който беше представен като оригинален. Аз наистина се удивлявам как уважаваната от мен доц. Милкана Бошнакова е потвърдила автентичността на този документ", подчерта Катя Зографова.

Литературният фалшификат променя представите на читателите за процесите в културата и историята, смята тя. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Семейство Макариеви говорят за кино

публикувано на 31.03.20 в 12:28