Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица американски фирми в Китай очакват приходите им да пострадат от коронавируса

Мнозина от фирмите започват да преместват производството си извън Китай

По-голямата част от американските фирми, опериращи в Китай, очакват епидемията от коронавирус да намали техните приходи през настоящата година, а някои от тях ускоряват плановете си да преместят своите вериги за доставки извън страната, показват резултати от проучване на Американската търговска камара в Шанхай, цитирани от Ройтерс.

Цели 87% от анкетираните заявяват, че приходите им ще бъдат засегнати, докато близо едва четвърт (24%) вече предвиждат спад на приходите с най-малко 16% през тази година поради епидемията от коронавируса, а една пета предполагат, че те ще намалеят с между 11% и 15%.

Едва 13% от анкетираните американски компании с бизнес в Китай пък заявяват, че техните приходи ще пострадат слабо или изобщо няма да бъдат повлияни от вирусната епидемия в страната.

Проучването Американската търговска камара в Шанхай обхваща 127 компании, включително 20 с приходи от Китай за над 500 милиона долара годишно и 27 с приходи от Китай между 100 до 500 милиона долара за година.

В същото време 16% от анкетираните компании очакват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай ще падне с над 2% поради епидемията от коронавирус.

Проучването идва в момент, когато броят на починалите от корнавирус в Китай надхвърли 600, а борят на заразените надвиши 31 000 души. Всеобхватната транспортна забрана и строгите мерки за общественото здраве вредят на икономическата активност в голяма част от азиатската държава, а временното затваряне на редица предприятия започва да се отразява негативно на глобалните вериги за доставки.

През миналата седмица китайски правителствен икономист заяви, че растежът на БВП може да спадне до или дори под 5% поради вирусната епидемия, което накара властите в Пекин, включително Народната банка на Китай, да започнат да въвеждат повече стимулиращи мерки.

Източници на Ройтерс посочиха, че китайските политици подготвят мерки, включително повече фискални разходи и намаляване на лихвите, на фона на очакванията, че епидемиологичното огнище ще има пагубно влияние върху икономическия растежа през първото тримесечие на настоящата година.

В отговор на вирусната епидемията, някои от анкетираните от Американската търговска палата в Шанхай заявиха, че започва да изместват операциите си извън Китай и преместват по-голяма част от производството си в други региони, включително в Индия.

"Въпреки че не е оригинално, но нашите доставчици придвижват операциите си към Тайван. Това беше обсъждано и преди, когато бяха разработени варианти и планове, но сега тези планове се задействат", отбеляза една от анкетираните американски компании.

"Нашата компания директно ще се насочи към Тайван и ще премахне веригите за доставки в Китай за все повече и повече продукти", допълни тя.

Междувременно бизнесът на все повече компании, включително Fiat Chrysler, Foxconn, Hyundai, Kia и Apple, е повлиян негативно от вирусната епидемия в Китай.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна