Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гарелов: Посланието в речта на президента е символ

Снимка: Здравко Петров

Посланието в речта на президента е символ. В нарушение на Конституцията той е бил подслушван и не можеше да не отговори. Това води и до ескалация, защото той прави този акт, за да покаже на обществото, че не се е предал. Ако беше замълчал, щеше да бъде гузно“. Това коментира пред БНР Иван Гарелов.

В предаването „Хоризонт за вас“ журналистът допълни:

В България има парадоксална ситуация. Имаме управление със самочувствието, че е спечелило два поредни избора. На улицата няма масови протести. Обаче в същото време виждаме, че държавата се руши. Това управление се стреми само към спечелването на властта, а не към укрепването на държавата. Цялата пирамида на държавния апарат отдолу нагоре се занимава с това как може да спечели и печели някакви проценти“.

Според журналиста единственият изход от ситуацията в страната е да се направи една кръгла маса с участието на политическите сили – парламентарни и извънпарламентарни.

Иван Гарелов очерта едно съвпадение - „обръщението на президента, което подейства мобилизиращо на хората, беше отправено в един ден със съобщеното от американския посланик, изпълнено с патос и драматизъм послание, че ще бъде обявено името на първия българин, който ще бъде спрян да влиза на територията на САЩ“:

„Това в ушите на много българи звучеше, че ще бъде посочен човек от управляващата върхушка или приближени до нея и че разплитането на чорапа ще започне… Оказа се, че в България, в очите на нашите съюзници, може да бъде виновен само този, който изпитва симпатии към Русия и Путин“.

Интервюто с Иван Гарелов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна