Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява, тъй като Русия и ОПЕК все още не могат да се разберат за нови съкращения

През петъчната търговия петролът поевтинява, след като Русия поиска още време, преди да се договори с ОПЕК за допълнително намаляване на добивите на фона на отслабващото търсене в резултат на епидемията от коронавирус в Китай.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че въпреки негативното въздействие, дължащо се на коронавируса, той не е забелязал спад в търсенето от страна на Китай на руски доставки на петрол и на природен газ.

От друга страна Новак посочи, че очаква глобалното търсене на петрол да спадне с 150-200 хиляди барела на ден през 2020 година в сравнение с предходната година, като добави, че конкретно той вижда спад в производството на петрол в Либия, Иран и Венецуела.

След неговото изказване фючърсите на петрола брент с доставка през април поевтиняват с 0,62% към 54,60 долара за барел, отправяйки отново поглед към едногодишното ценово дъно от началото на седмицата около 53,70 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол в доставка през март се понижават с 0,75% към 50,50 долара за барел и са на около един щатски долар от едногодишното дъно около 49,30 нивото, достигнато по време на търговията на 4-ти февруари.

По-рано тази седмица техническият екип във формата "ОПЕК +" не стигна до конкретно предложение за допълнително съкращаване на съвместните добиви, въпреки че източници на Ройтерс посочиха, че може да се очаква намаляване на добивите с нови 600 хил. барела на ден.

Групата "ОПЕК +", която е отговорна за над 40% от световния петролен добив, се договори в края на миналата година на допълнително съкращаване на производството с 500 хил. барела до общо 1,7 млн. барела дневно, или близо 2% от глобалното потребление на важната енергийна суровина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна