Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Дачев: Спасяването на „ТЕЦ Марица изток 2“ забавя икономическия растеж

Снимка: БГНЕС

Спасяването от държавата на „ТЕЦ Марица изток 2“ забавя икономическия растеж и връща бизнеса във времето на регулираните непазарни отношения. Това коментира за „Хоризонт“ заместник-председателят на Българската търговско-промишлената палата (БТПП) Красимир Дачев ден след като работодателските организации излязоха с писмо до премиера срещу финансовото оздравяване на въглищната централа

Според бизнеса властта трябва да върви към преструктурирането на сектора заради „зеления пакет“ и изискванията на Европейската комисия за преход към чиста енергия.

Бизнесът се обяви срещу решението за държавна помощ от 150 млн. лева за „ТЕЦ Марица изток 2", обявявайки поведението на властта за непазарно и в пълно противоречие с европейските политики.

„Според работодателските организации българската въглищна централа работи неефективно под половината от капацитета си с неоправдано многоброен персонал и с ежегодни загуби“, казва Дачев.

„Централите, които работят на въглища, трябва да бъдат преструктурирани и реформирани заради зелената политика и климатичните споразумения в международен план. Затова бизнесът настоява за мерки, свързани с преориентирането към други източници на производство, а не изкуствено да се поддържат остарелите такива“, допълва Олга Чугунска.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени