Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алжир представя културното си наследство в кадри на Марсел Фенс

5
Снимка: Марсел Фенс
След Италия, Алжир е втората държава в света с най-добре запазени останки от Римската епоха.  Римляните са обитавали в продължение на почти четири века днешните земи на страната, между 100-та и 450-та година от новата ера и са оставили значими следи и цели градове, отрязващи този период от историята на човечеството.

През 2018 г. холандският фотограф Марсел Фенс се нагърбва с тежката задача да заснеме културното наследство на Алжир. Защо тежка - заради големите разстояния, които трябва да пропътува, не само до там, а и вътре в страната. Изложбата "Алжир - по стъпките на римляните" показва 32 подбрани кадъра от работата на Фенс и може да бъде разгледана в галерия "Средец" в сградата на Министерство на културата, бул. "Ал. Стамболийски", № 17 до 13 февруари.


Марсел Фенс и посланикът на Алжир в България - нейно превъзходителство г-жа Латифа Беназа отбеляза пред Радио София, че младите българи знаят много по-малко за Алжир и това е добър начин те да бъдат запознати с културното наследство на тази страна:

Тази изложба е продължение на нашата линия и на моето убеждение, че именно културата е циментът, който споява народите. И когато господин Фенс предложи да заснеме Римските археологически обекти в Алжир, веднага приех да осъществим заедно тази идея. Алжир е невероятно богат на останки от Римската империя, дори е втората страна след Италия по най-много запазени останки, но хората не са запознати с този факт.

Посланик Беназа добави, че според проучване от 2019 година Алжир е на седмо място в света по ниво на сигурност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна