Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Недкова или подофицер ли е главната сестра

Петя Недкова
Снимка: Личен архив

Преди да влезем в личната история на Петя Недкова, ще коментираме една политическа буря в чаша вода – внесените законопроекти, които - кой знае защо, преследваха разбиването на съсловната организация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

В какво се изразяваше патосът на тези текстове, които не минаха дори и на първо четене в Народното събрание?

Кога медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, физиотерапевтите и рентгеновите лаборанти стигнаха до решението да се обединят в обща организация?

Щеше ли движението на специалистите по здравни грижи, след като бъде разбито на съсловия, да отговори на стандартите, които държавата поставя пред регулираните съсловия?

Научиха ли протестиращите под прозорците на властта мед-сестри и акушерки разликата между синдикат и съсловна организация и кой трябва да им повиши заплатите?

След актуалността и злободневието – житейският път на Петя Недкова…

Имало едно време едно момиче, което след като не го приели да следва за лекар, завършило училището за медицински сестри. После Петя продължила да учи. Продължила да специализира. Станала бакалавър по управление на здравните грижи, завършила магистърски специализации. Цял живот продължаващо обучение. Възможностите, които Българската асоциация на специалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в наши дни предоставя на всички свои членове.

И професионалното израстване на Петя Недкова – най-напред редова сестра във вътрешно отделение, после старша, докато не стане главна сестра на една от най-уредените общински болници в София.

Следва да поставим въпроса от заглавието:

Подофицер ли е главната сестра? Или подполковник?

Защото в Европа ги наричат заместник-директори по здравни грижи. Докато у нас нещата изглеждат толкова несправедливи, че истината за тях разтресе цялото ни общество.

Ала каква представа има обществото за съсловието? Отговорят ли героините от българските сериали на реалността или представят сестрите единствено в махленска светлина?

Накрая, за да излезем от битовизма, та да разберем мисията и каузата, на които се е обрекла Петя – да изслушаме предаването!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна