Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Банов защити изложба в Лувъра от критики от БАН

Опашка за Лувъра в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Министърът на културата Боил Банов окачестви като „несериозна“ реакцията на Института по изучаване на изкуствата към БАН против предстоящата трета българска изложба в Лувъра през лятото, в която православни икони ще бъдат представени в отдела за ислямско изкуство.

Третата българска изложба в Лувъра ни представя като Европейска Турция. Това се посочва в позиция, публикувана от доц. д-р Емануел Мутафов - директор на Института за изследване на изкуствата при БАН и специалист по средновековно възрожденско изкуство.

В нея той отправя критики и несъгласия с цялостната идея на предстоящата изложба в Лувъра, чието работно заглавие е „Изкуство и култури в България XVI-XVIII век“.

Министърът на културата Боил Банов обаче реагира така:

„Това е несериозно. Първо, това решение е взето още 2016 година след първата голяма изложба на „Тракия“ следващите две изложби да се състоят, упоменато е какви, в какви периоди“.

Той допълни, че изложбата е съобразена с интересите на световно известният френски музей:

„Ами това са исканията от Лувъра. Значи Лувърът се интересува от някакви неща. Аз не съм ксенофоб. Това е част от нашата история. Тук със сигурност като говорим за XVI-XVIII век, ще има много неща, свързани с исляма. Това е нашата история, наш период. Това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки, в нашите музеи, в православната църква“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна