Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Входящият граничен контрол може да установи не повече от 20-25% от заразените

Доц. Ангел Кунчев: Първоначалните симптоми при грип и зараза с коронавирус са идентични

В момента десетки хиляди в България са с подобна клиника заради грипа. Ако болният не е бил в контакт със завърнали се хора от Китай обаче, не бива да има тревога - няма как да е заразен с коронавирус, каза главният държавен здравен инспектор

Д-р Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация обяви, че епидемията от вирусна пневмония, в резултат на новия коронавирус, появила се в Китай, още не е "пандемия" - термин, който се използва за разпространение на болест в целия свят. От появата на новия коронавирус през декември в град Ухан в провинция Хубей, случаи вече са регистрирани в повече от 20 държави. Добрата новина е, че през последните дни  регистрираните случаи на заразяване в Китай. Новият вирус е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. По принцип коронавирусите са познати на медиците - те циркулират сред животните, но при мутация някои от тях могат да засегнат и човека. След като заразят хората, могат евентуално да се предават от човек на човек. Това със сигурност бе доказано и за новия вирус, идентифициран в китайската провинция Хубей.  България, както и останалите европейски страни, въведе строги мерки срещу разпространението на вируса - на Летище София, на летищата във Варна и Бургас са монтирани термокамери. Пътниците с повишена телесна температура се засичат и при съмнение за заболяване, състоянието им се доуточнява от медицински специалисти. 

За момента няма съмнения за наличие на вируса при нито един от завърналите се граждани в България от Китай, каза пред Радио София главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев:

"Направили сме организация за това кой подлежи на изследване - най-общо казано това са хората, които идват от Китай, както и хора, които имат някакви клинични прояви. Те подлежат и на наблюдение, и на изследване. За всички останали, които се връщат от Китай като превантивна мярка, дори и да нямат признаци, сме установили 14-дневна доброволна домашна карантина. Разбира се, ако имат дори и минимални признаци, трябва да ни потърсят навреме, за да организираме възможно най-ранната диагностика и лечение. Всичко зависи от това как ще се развият нещата от тук нататък, а това е трудно за прогнозиране. Можем да се опрем само на проявите на други два корона вируса - Тежкия остър респираторен синдром - ТОРС (SARS) отпреди 18 години и Близкоизточния синдром от преди 10 години. Там се стигна до самоограничаване на епидемията и дори изчезването на вируса".

Смъртността при новия вирус е около 2 процента от заразените

Темпът на разпространение на новия коронавирус е доста по-висок, отколкото предишните два. За щастие смъртността е по-ниска - около 2 процента от заразените, посочи специалистът. Броят на заразените е доста голям и затова тези два процента означават вече над 500 жертви, посочи д-р Кунчев. 

"Трябва да имаме търпението в следващите 2-3 месеца да продължи усиленият надзор с цел да не допуснем внос на вируса, а ако това се случи, да бъде навреме установен случаят и да се прекрати предаването вътре в страната". 

Дългият инкубационен период преди проявата на симптомите на заразените прави не толкова ефективен граничния контрол, при който се измерва телесната температура на пристигащите, тъй като симптоми при носител на вируса все още може да няма. Д-р Кунчев каза, че входящият граничен здравен контрол може да установи не повече от 20-25% от реално заразените с вирус .Това показват различни изследвания в цял свят. 

"Много по-ефективен е контролът, който се осъществява на място (в Китай) за ограничаване разпространението на епидемията. Поради въведените карантинни мерки излизането от заразените райони вече е много трудно и потокът доста намаля. Големите авиокомпании спряха полетите си до там. Това също спомага за това да няма голям брой пристигащи, които са в риск".

Срещу мерките за контрол вече има недоволство, предимно от български граждани

"За съжаление в голямата част от случаите са български граждани. Китайските граждани са получили указания още от там, организирани са и изпълняват дори в повече мерките, които предписваме. Разбирам, че за никого не е приятно да го забавиш, когато се прибира, но при тази ситуация, когато е заплашено общественото здраве, може да се направи малък компромис с личния комфорт. Ако се установи на термокамерата, че някой е с повишена температура и се наложи да му направим анкета за симптоми и къде е пребивавал, всичко това отнема не по-вече от 15 минути. За съжаление има и остри реакции - заплахи и скандали". 

Инкубационният период за новия коронавирус - т.е. времето от контакт с болен и появата на симптоми, за момента се изчислява на между 2 до 12 дни, според информацията на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Все още не е ясен точният механизъм на предаване на новия коронавирус от човек на човек, коментира главният държавен здравен инспектор: 

"Предаването от човек на човек все още има неясноти. Видя се, че при обикновен контакт в офиса и в дома, това е възможно, но не е толкова лесно, колкото при грипа. Все още няма яснота и какъв е природният резервоар на вируса. Всички знаем, че Китай е работилницата на света и много фирми получават стоки от там. Има яснота по отношение издържливостта на коронавируса - по принцип те не са издържливи. Дори при най-добри условия - температура ок. 36-37 градуса и достатъчна влажност, повече от час-два не издържат. Ако е горещо или студено и има дезинфектанти още по-бързо умират. Така че няма как стока, пристигнала от Китай да е преносител на вирусите". 

България вече разполага с тестове за коронавирус, които доказват наличие на вируса в организма, а не само антитела. Изследването се извършва в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести и във Военномедицинска академия. Резултатите са готови само за 2-3 часа.

Пикът на грипната епидемия преминава, има увеличение на случаите на варицела

По отношение на разпространението на грипа в нашата страна, епидемиологът каза, че вече се очаква спад на броя на болните. Тази година засегнати са наи-малките деца - във възрастта от 1 до 5 години, които не са се срещали с най-често изолирания щам - H2N3.

Повишение има и на случаите на варицела. Само през месец януари тази година има 30 хиляди болни, колкото са били през зимата и есента на миналата година - периодът на обичайното разпространение на заболяването. Д-р Кунчев очаква понижение на броя на болните през месец март:

"Варицелата е високо контагиозно заболяване и когато се появи в едно детско заведение, бързо обхваща. Хубаво е, че е най-леко протичащата детска шарка. От 30 хиляди случаи имаме най-много 300 случаи на усложнения, но и 300 не е малко. Затова е на дневен ред идеята да имунизираме ли всички или не... Най-правилно ще бъде ваксината да бъде включена в имунизационния календар и да се прави на всички деца, но след широко обсъждане с педиатри, родителски организации. Tова обаче няма да се случи със сигурност още през тази година". 

Още за коронавируса, видовете тестове, с които се установява; за разпространението на грип и варицела и дали е удачна ваксинация, след като бъде осигурена в нашата аптечна мрежа - чуйте в разговора с д-р Ангел Кунчев!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени