Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Посланик Апостолова: В Косово се очаква голяма промяна

Посланик Наталия Апостолова - специалният представител на ЕС в Косово
Снимка: Официален акаунт в Туитър

Изборите в Косово на 6 октомври донесоха една много голяма промяна и макар че правителство бе формирано месеци по-късно, ръководителите в Прищина дават сигнали за много голяма промяна. Това заяви пред БНР посланик Наталия Апостолова - специалният представител на Европейския съюз в Косово.

Коалиционният кабинет на Албин Курти стана факт цели 4 месеца след извънредните избори в началото на октомври. Те пък се проведоха близо 3 месеца след оставката на предишния премиер Рамуш Харадинай. През цялото това време Прищина остана в „замразен конфликт“ с Белград, решаването на споровете с който са необходимо, макар и не достатъчно условие за Косово и Сърбия да влязат един ден в Европейския съюз.

Курти е лидер на лявата националистическа формация „Самоопределение“ с политически опит само като опозиционер, а коалиционните му партньори са десноцентристи.

„За първи път една партия като „Самоопределение“, която е много млада, идва на власт и ще бъде в коалиция с една от най-старите партии – Демократичният съюз на Косово на Ругова, каза посланик Апостолова в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според нея тези две партии са постигнали изборен успех, защото поставиха върховенството на закона като основно мото на своите кампании.

„Хората, които гласуваха за това, трябваше да чакат четири месеца да се формира тази коалиция. И техните надежди, че нещо ще се промени и че веднага ще започне наистина промяната, бяха до известна степен приглушени, да не кажа излъгани. Започнаха съмнения дали двете партии наистина се договарят за косовски национален интерес или надделяват партийните интереси“, каза тя.

„Но в тези четири дни, в които правителството влезе в своите функции и срещите, които проведох с премиера и ръководителя на парламента, дават сигнали, че наистина много голяма промяна ще се очаква в Косово“, добави специалният представител на ЕС в Косово.

Какво е „реципрочност“ за рестарт на диалога Белград-Прищина

Посланик Апостолова посочи, че в програмата на коалицията в Прищина като приоритет е посочено нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и рестартиране на диалога.

„Въпросът е как ще се рестартира диалогът. Основната пречка за това, от 2018 г., е решението на правителството на Рамуш Харадинай да наложи 100% мита за стоките, които влизат от Сърбия и Босна и Херцеговина. Сърбия не би седнала на масата за преговорите, докато тази такса е в сила“, обясни тя.

Но правителството на Курти направи едно изказване, че това ще се случи, но на базата на „реципрочност“.

„Още е рано да се изясни в детайли как ще изглежда тази реципрочност Нека не забравяме, че има 33 споразумения, които са част от диалога – за признаване на дипломи, за развитие на правосъдието в определени части на Косово и т.н. От разговорите ми с премиера останах с впечатлението, че те още не са наясно какво точно ще означава тази реципрочност. Първо правителството ще иска да погледне и да ревизира какво е състоянието на прилагането на тези споразумения. И чак тогава да реши по какъв начин тази реципрочност ще се приложи. Моят съвет беше колкото се може по-бързо този процес да започне“.

Посланик Апостолова отбеляза, че две години диалогът е замразен и много от хората, особено на север от Ибар, започват да губят своя оптимизъм, че наистина ще се стигне до финален договор.

Конкуренция между ЕС и САЩ?

Специалният представител на Европейския съюз в Косово бе категорична, че в Косово и на Балканите „не може да се говори за конкуренция между стратегически партньори като Европейския съюз и САЩ“.

„Казвам го, знаейки начина, по който ние работим с нашите партньори от посолството на САЩ. Идеите, които имаме за развитието на региона, нашата цел – стабилност в региона, икономическо развитие, са едни и същи между нас и САЩ.“

Посланик Апостолова нарече „изключително положителна“ повишената активност на САЩ по въпроса за диалога между Белград и Прищина, в периода, когато заради европейските избори и формирането на нова Еврокомисия интерес към тази ниша е можело да бъде проявен от трети страни, с различни интереси от европейските.

„Диалогът се води от ЕС, като осигуряващ форума, където се водят тези преговори, но не е медиатор. А САЩ избраха да осъществяват един паралелен процес, който по-скоро засяга бизнес интереси, икономическите интереси и нормализиране на отношенията в тази сфера“, каза тя и посочи, че възобновяването на въздушната връзка между Белград и Прищина е бил един такъв момент.

„Всичко това съвпада с нашите идеи за свързаност и трансевропейски мрежи“.

Посланик Апостолова посочи, че върховният представител на външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел е решил да назначи представител, който да работи за ускоряване на процеса по диалога между Белград и Прищина, като отбеляза, че САЩ дори имат двама такива представители – специален представител за Балканите и специално за диалога между Сърбия и Косово.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от