Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само парите ли правят корупцията

Проф. Росен Стоянов и доц. Огнян Минчев пред БНР

"Когато дълго време една система е нереформирана и няма воля да се върви в положителна посока, има голяма опасност външни или вътрешни фактори да се радикализират". Това каза пред БНР проф. Росен Стоянов - преподавател по публични комуникации в Нов български университет. Според него Вашингтон е реагирал на случай с корупция в българския съд, но сигналът не би трябвало да се разчита като външна намеса, а като заявление: "При нас този човек няма да влиза, а вие си го правете каквото искате". По думите му това е отваряне на нова страница във взаимоотношенията между България и САЩ.Проф. Росен Стоянов

 Проф. Стоянов уточни, че видовете корупция са много и не винаги става дума за пари:

"Когато оценяваме действие или бездействие на съдия, не винаги трябва да търсим парични взаимоотношения", обясни той. Според преподавателя сега топката е в българската прокуратура.

"Наличието на съдия, който не се е съобразил със собствения си закон при вземането на съдебно решение, свързано с ключов проблем, а именно разследване на лице, евентуално свързано с правене на услуги на чужда държава, в очите на американската държава е недопустимо. Там политическата култура е такава, че независимостта на съда е приоритет с най-висока стойност", каза политологът доц. Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Според него от това са произтекли разминаванията в очакванията на българите за това кой ще получи санкция и името, което американският държавен секретар Майк Помпейо огласи, че получава забрана да посещава САЩ. Доц. Огнян Минчев

По думите на доц. Минчев енергетиката и корупцията по високите етажи на властта за Съединените щати са проблем по отношение на общата атлантическа сигурност. 

За хазарта и рекламите

Двамата анализатори коментираха темата за хазарта и преминаването на лотарийните игри в правомощията на държавата. Според проф. Стоянов това ще предизвика катаклизъм на рекламния пазар и пренареждане на играчи, като държавата става един огромен нов рекламодател в медиите. 

"Къде и как ще бъдат насочени тези финансови потоци, защото би трябвало да продължи прокламирането, ако не и рекламирането на този бранш, така че да продължи да носи онези доходи, които вече ще бъдат ползвани за правилните цели, е особено важен въпрос", обясни Росен Стоянов и прогнозира, че ще бъде създадена нова институция и ще бъдат назначени хора, които ще я ръководят, за да контролират държавната лотария.

ГЕРБ предлага мир

"Една продължаваща конфронтация не е в интерес на никого. Може да доведе до задълбочаване на политическата криза, до предсрочни избори, а никой не иска предсрочни избори, защото никой не е готов за тях", заяви доц. Минчев по повод напрежението между управляващи и президент и декларацията на ПП ГЕРБ, че няма да предприеме и няма да подкрепи процедура по отстраняване на президента Румен Радев независимо как Конституционният съд се произнесе по питането на главния прокурор за имунитета на държавния глава.  

По думите на проф. Стоянов заявеното от ГЕРБ е в потвърждение на поведението на лидера на партията и премиер на страната Бойко Борисов, който нееднократно е забранявал на своите министри да влизат във взаимоотношения, които не засягат правителството.   

Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Росен Стоянов и доц. Огнян Минчев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна