Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Планът на Тръмп за Близкия изток застрашава стабилността в региона

| обновено на 09.02.20 в 19:49
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му категорично отхвърля плана на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток.

Ердоган отправи послание към участниците в конференция в Куала Лумпур, посветена на ситуацията в Ерусалим.

Турският държавен глава смята, че планът на американския президент за Близкия изток застрашава мира и стабилността в региона.

Така нареченият "План на века", обявил Ерусалим за столица на Израел, не е нищо друго освен мечти, които застрашават мира и спокойствието в региона. “Ние няма да позволим тези мечти да се сбъднат", посочи турският президент.

Ердоган подчерта, че Турция не признава този план, който означава анексия на палестинските територии и узурпиране на Ерусалим.

Според Ердоган само на пръв поглед планът урежда палестинско-израелския конфликт на базата на "принципа за две държави", но в действителност е насочен към узаконяване на израелската окупация с подкрепата на САЩ, подчерта още Ердоган в посланието си към конференцията за Ерусалим.

Ерусалим е "границата на търпението на мюсюлманите", смята Ердоган. Според турския президент е дълг на мюсюлманските страни е да защитят неприкосновеността на джамията Ал Акса и правата на палестинците.

Кемал Кълъчдароглу

С поставяне на бомба в центъра на Йерусалим, последиците от която ще бъдат усетени от всички, сравни лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция обявения от американският президент Доналд Тръмп т. нар.“мирен план за Близкия изток“.

По думите на Кемал Кълъчдароглу Ерусалим е кауза, която може да обедини различни политически течения.

Събитието беше организирано от консервативната “Партия на щастието“ и на него присъстваха лидерите на различни политически сили, както и десетки хиляди граждани.

Освен водача на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, сред участниците в митинга бяха и бившият премиер и понастоящем лидер на партия „Бъдеще“ Ахмед Давутоглу, депутатът и лидер на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал, председателят на ислямистката формация ХЮДА-Пар Ихсак Саглам и около 60 неправителствени организации. Във вътрешната политика на Турция тези партии имат противоположна ориентация по оста светско-религиозно.

В речта си кметът на мегаполиса Екрем Имамоглу разкритикува едностранния характер на предложението и подчерта, че планът е в нарушение на международното право:

Истинският събеседник за този план – Палестина – липсваше. Съединените щати и Израел сами са го написали, сами го оповестиха. Мирен план, в който не се чува гласът на палестинците, не е възможен, ако целта наистина е постигане на мир. Ясно е, че този план е в открито противоречие с международното право и с всички стъпки, предприети от 90-те години до сега. Целият свят знае, че статутът на Йерусалим не може да бъде променян с едностранни действия“, заяви кметът на Истанбул Екрем Имамголу на протестен митинг в града против американския план за Близкия изток.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!