Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бела Бенова показва фотографската си колекция от морски фарове

Кадрите са заснети по време на пътешествия с велосипед по различни крайбрежия

Корчула, Хърватия
Снимка: Бела Бенова

Над 13 хиляди километра с велосипед по крайбрежията на Черно, Средиземно, Адриатическо, Балтийско и Северно море. Това е направила Бела Бенова, пътешественик, писател и фотограф. 

Да снима морски фарове за Бела е неразделна част от всяко пътуване. Така се ражда идеята подбрани снимки от огромната й колекция фотографии на морски фарове са бъдат показани в изложбата "Дом на светлината" в Културен център "Морско казино" в Бургас.

Скандинавия, Великобритания, Ирландия са само част от посоките, където Бела Бенова е преоткривала и запечатвала магията на морските фарове, докато прекосява различни крайбрежия с велосипед. В изложбата тя представя и свои находки от Египет, Карибите и Мексико, където е пътувала с кораб. 

Котор, Черна гора

Изложбата се оказа динамичен проект, защото нито едно от нейните издания не е идентично с предходното, а непрекъснато се променя, сподели авторката на фотографиите в предаването „Рано в неделя“.

Бела е замислила изложбата така, че ако дадена снимка на фар бъде закупена, този кадър вече не се повтаря в следващите изложби. Изключение прави само за българските фарове, „тъй като човек трябва да помни и да знае откъде тръгва, преди да се оглежда по света“.

Санкт Петербург

С фотография Бела Бенова се занимава още от ученическите си години. „На 6 години родителите ми ме преместиха насила в София и тази любов към морето остана обект само на летните ваканции, но пък може би тя направи така, че се опитвам да се връщам в родния си град по-често, да пътешествам по моретата и на други страни и да се събира тази безкрайна колекция от морски фарове“, сподели тя.

„Самата аз всеки път се учудвам колко разнообразни могат да бъдат конструкциите, колко интересна, различна архитектура представят те. Самият ландшафт, на който се намират, пейзажът наоколо – всеки кадър е по някакъв начин уникален“, разказа още Бела Бенова.

Фарът на остров Св. Иван край Созопол

По родното Черноморие най-впечатляващ за нея е фарът на Шабла – той е и най-старият да нашето морско крайбрежие. „За момента най-искрено съм се вълнувала в Ирландия, но това не е толкова заради нещо специфично във фаровете там, колкото заради природата, цялото усещане към хората, към културата, свързана с морето, колко близо хората там живеят до морето.“

Изложбата вече е пътувала в различни градове на страната. Била е представена и в Прага. След Бургас ще поеме към Шумен, Русе, Пловдив, Оряхово.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Снимки: Бела Бенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна