Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външната търговия на Китай е силно засегната от коронавируса

Китайското министерство на търговията заяви в понеделник, че епидемията от коронавирус продължава да оказва силно негативно влияние върху външната търговия на втората по сила икономика в света, тъй като търсенето и предлагането са отслабени, особено през последните седмици, засегнати от ситуацията със смъртоносния вирус.

Министерството също так добави, докато бизнесът все още се опитва да поддържа дейността си, потреблението и социалните взаимодействия в редица държави, особено в Азия, са под натиск на фона на съобщенията за повече случаи на заразени с коронавирус.

Освен това много международни компании изпитват трудности да получават всичките си основни доставки от Китай, за да могат да продължат дейността си на фона на блокиране на повечето фабрики в страната.

Междувременно агенция Ройтерс съобщи, че искането на Hon Hai/Foxconn - тайванският производител на електроника и най-вече на iPhone-и на американския гигант Apple - да поднови производството си в завода в Шънджън е било отхвърлено от китайските власти, докато те не се уверят, че мерките за борба с вируса са приложени правилно.

Изследователската компания TrendForce пък заяви в понеделник, че очаква световното производство на смартфони да спадне през първите три месеца на 2020 година с 12% до най-ниското си ниво от пет години заради вирусната епидемия в Китай.

TrendForce посочи, че е намалила прогнозите си за световното производство на смартфони, очаквайки технологични гиганти като Huawei, Apple Inc. и други да понесат основната тежест от забавянето на пазара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна