Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Калофер Румен Стоянов: Необходими са повече заслони в Стара планина

Връх Ботев в Стара планина
Снимка: turistbg.com

Окончателно е прекратено издирването на баща и син, които изчезнаха преди дни в района на връх Ботев в Стара планина. Двамата не бяха открити. Операцията се провеждаше от 5 февруари, въпреки лошите метеорологичи условия. Проверени бяха всички заслони и склонове. Военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово се включиха в издирването, техни дронове огледаха подходите към върха, но без резултат.

Необходимо е да се направят повече заслони в планината, смята кметът на Калофер Румен Стоянов, който е председател на Сдружение "Туристическо дружество хайдут".

"Не само зимата взима човешки животи. За съжаление летните бури не са по-малки от зимните. Така че тези съоръжения са необходими", коментира той.

Румен Стоянов е провел разговор с премиера Бойко Борисов. Информирал го е за действията по издирване на изгубените в планината. Премиерът е изразил готовност да се финансира изграждането на нови заслони, обясни Стоянов. "Той каза направете си проектите: "Аз съм готов". Това означава, че държавата веднага предприема тези действия, което е похвално."

Кметът е изпратил писма до дирекцията на Национален парк "Централен Балкан" за изграждането на нови заслони.

"Готови са - каквото е необходимо, да се направи. Колкото и тежка да е процедурата. Това означава, че всичко това, което го говорим, ще стане, особено след като имаме вече думата на премира за финансиране. Не можем да изкараме още сега инженери, които да направят проектите, но при първа възможност - веднага", отбеляза Румен Стоянов.

Планински спасители издирваха 42-годишен старозагорец и 17-годишния му син

По маршрута от връх Ботев до местността "Паниците" в Стара Планина има само един заслон.

"Това е едно голо, абсолютно голо ребро, където падне ли снегът, задуха ли вятърът и го завърти това нещо, става една бяла картинка. Ти не знаеш къде е ляво- дясно, горе-долу, преспите са огромни. Единствената ориентация, която 100% може, а даже не и 100% може да ти помогне е, това е да притежаваш gps. Има колова маркировка, гъста колова маркировака, но в такова ужасно време и тя трудно се намира", отбеляза Димо Колев, председател на Българския планинарски съюз.

Територията над местността "Паниците" попада в границите на Националния парк "Централен Балкан" и там законодателството забранява строителството.

"И 10 заслона да има по тая пътека, работещи, когато човек не е подготвен, спасение няма", допълни Колев.

Не е изяснена собствеността на някои от изградените постройки по този маршрут. „Тези бракувани сгради трябва да се възстановят, защото те са правени преди 60 години, но са стабилни поне като конструкция. Трябва да се направят, да се оборудват, да се санират и наистина да се случи нещо добро“, заяви още кметът на Калофер Румен Стоянов. 

За повече информация чуйте и звуковите файлове. 

Снимка в текста: БГНЕС


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени