Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Анатолий Макаров: Удивен съм от решението на САЩ да наложат забрана на Андон Миталов

Н. Пр. Анатолий Макаров
Снимка: БГНЕС

"Удивен съм от решението на САЩ да наложат забрана на съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щата заради корупция. Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да било другаде". Така извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Макаров коментира обявеното от държавния секретар на САЩ име на съдия Андон Миталов. 

Руският дипломат заяви, че като цяло всяко обвинение се нуждае от доказване:

"Това е съвършено нормално. Все пак живеем в цивилизована страна, в България има един принцип в правото - презумпцията за невинност до доказване на противното".

Анатолий Макаров обясни още, че не познава лично съдия Миталов и не знае нищо за него, нито за дейността му или контактите му. Той е запознат със становището на колегите му, че никога не е бил уличаван в корупция и не е имал някакви професионални пропуски или нарушения.

Макаров знае и за решението на Висшия съдебен съвет, който е поискал от американската страна да предостави някаква информация и доказателства за решението си. Факти, за които българската страна може би не знае. Посланик Макаров все пак добави, че има достатъчно начини и методи съдия Миталов да защити своята чест и професионално достойнство. 

"Навярно в цивилизованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията", каза Макаров. 

Попитан дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и САЩ, посланик Макаров каза:

"Не ме плашете, да не сме в състояние на война? Защо е тази терминология - фронтова държава. На територията на България ние не воюваме нито с американците, нито с никого другиго. За нас България е страната на мира, както и Черно море е море на дружбата. Затова ние изхождаме от това, че сме тук, правим съвместни проекти и американците имат право на съответстващи проекти, и руснаците, ако това отговаря на икономическите интереси на двете страни. Това е нормално".

Анатолий Макаров коментира и евентуална визита на руския президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров с думите, че за последно президентът Путин е бил в страната ни през 2008-а година. Думите на Макаров бяха - "навярно това време вече е дошло": 

"Но такова посещение трябва да се подготви внимателно, както и да се обсъждат проекти между двете страни".

Посланикът на Русия у нас обаче намекна, че се водят разговори външният министър Сергей Лавров да посети България.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров отбеляза, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

Днес по случай руския професионален празник “Ден на дипломата” извънредният и пълномощен посланик на Русия в България, военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската Федерация в Република България, служителите на посолството, сътрудници на Руския културно-информационен център положиха венци и цветя на паметника на Граф Игнатиев в София, който беше открит на 18-и януари 2008 година от Министрите на външните работи на Русия и България в рамките на посещението на Владимир Путин в България.

На 31 октомври 2002 година с Указ на президента на Руската федерация, в чест на 200-годишния юбилей на Министерството на външните работи на Русия, е утвърден професионалният празник - Ден на дипломатическия работник, който се отбелязва на 10-и февруари. За дата на установяване на дипломатическите отношения между Русия и България се счита 7-и юли 1879 година, веднага след установяване независимостта на България и създаването на държавните институции у нас.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от