Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хипертонията e свързана и с други заболявания

Александровска болница
Снимка: БГНЕС

Високото кръвно създава риск от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както и от диабет. Всеки втори лекуван хипертоник у нас е с лош контрол на кръвното налягане, показват резултатите от проучване на Международното дружество по хипертония, представено на глобален научен конгрес в София. Проучването обхваща 1,5 милиона души от 90 държави.

Българската лига по хипертония изследва близо 3700 души от 21 области на средна възраст 58 години. 70 на сто от всички участници се оказват с високо кръвно, 670 са новодиагностицирани. 

"От гледна точка на познания за хипертонията имаме доста висок процент познание, което е великолепен резултат. От гледна точка на хипертониците на терапия също виждаме един великолепен резултат. Болшинството от хипертониците, знаете, приемат някаква терапия", каза проф. Арман Постаджиян, началник на кардиологичното отделение в болница "Света Анна".

Една от основните причини за тези диспропорции е нездравословният начин на живот, който водят сънародниците ни, смятат специалистите. 20,3 е процентът на пушачите, 30,7 на консумиращите алкохол поне веднъж седмично сред скринираните българи на средна възраст от 58.8 години, срещу 12,3% и 7,5% средно за света. Хората с наднормено тегло у нас са се оказали 38% срещу 28,6% средно за света, а със затлъстяване - 23%, срещу 11,5% за света, показват още данните.

"Реално погледнато за всеки от основните рискови фактори, като започнем от пушене, наднормено тегло, преживени инциденти, сме два пъти повече, отколкото реално погледнато са данните, които са за света. Извън конкретните числа за новодиагностицирани, неадекватно контролирани хора имаме и значим товар от съпътстващи рискови фактори", допълни проф. Постаджиян.

Картината не е по-различна и сред по-младото население 

11,5 е процентът на скринираните българи с диабет срещу 8,5 средно за света, 13,8% от сънародниците ни са преживели инфаркт срещу 4,3% за света. Два пъти повече са и българите, прекарали инсулт – 6,4%, срещу 3,2% средно за света.

Високото кръвно е сред водещите причини за прогресивно увреждане на бъбречната функция, посочи проф. Борис Богов от Александровска болница:

"48% от пациентите с хронично бъбречно заболяване, най-общо казано, са хипертоници. Двете групи диабетици и хипертоници правят повече от 2/3 от тези пациенти с хронично бъбречно заболяване. Няма изолиран пациент, който да е само с артериална хипертония, той или е с наднормено тегло, или е с метаболитен синдром, или е с диабет, или е с друго страдание, съдово, което да довежда и до хронично бъбречно заболяване. Така че връзката е пряка".

"Има пряка връзка между високото кръвно и съдовите заболявания, деменциите, паркинсона", заяви акад. Лъчезар Трайков, началник отделение в Александровска болница.

"Добрият контрол на артериалното налягане се явява гарант за намаляването на болести като исхемичен мозъчен инсулт, като съдова деменция, като болест на Алцхаймер. Промените, до които води лошият контрол на артериалното налягане, могат да доведат до появата на една болест на Алцхаймер 10 години по-рано", допълни академик Трайков. 

Здравето на българите е в по-голям риск, защото българите пият, пушат и вземат по-често медикаменти от средното ниво за света.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!