Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът и държавата в разговор за касовите апарати

Снимка: БГНЕС

"Ако наредбата е разбираема и приложима и сървърите на НАП са надеждни и сигурни, то всички ще можем да я приложим, така че да гарантираме целите на Министерството на финансите и на Приходната агенция". Това каза пред БНР Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер в коментар на позицията на финансовото министерство, заявена днес на среща с бизнеса по повод с отложената с 6 месеца Наредба Н-18.

Според него, ако това не се постигне в следващите 6 месеца, нито бизнесът ще може да я приложи, нито положителният ефект от свършената работа ще бъде налице.

По думите на Танев целта на министъра на финансите с тази наредба е ясна - изсветляване на бизнеса и повишаване на приходите в данъци, но бизнесът е притеснен, че може да му се наложи да прави промени, които да са без добавена стойност и така да изтекат 6-те месеца.

Наредба Н-18 е неразбираема за масовия гражданин, защото софтуерът е само част от нещата, но ако имате малко магазинче, трябва да въведете всичките си артикули в касовия апарат, обясни Танев. Той прогнозира, че, ако времето от 6 месеца не е достатъчно, адекватното решение би било "в МФ и НАП да се идентифицират бизнес субектите, които са с най-висок риск и да се започне поетапното приложение на наредбата". 

Цялото интервю на Людмила Железова с Ясен Танев в "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени