Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха китайски хакери за проникване в мрежите на Equifax

Уилям Бар, главен прокурор на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на правосъдието на Съединените щати повдигна обвинения на четирима китайски хакери за проникване в компютърните мрежи на агенцията за кредитно отчитане Equifax и, следователно, за присвояване на лична информация на милиони американци.

Equifax Inc. е една от трите най-големи агенции за отчитане на потребителски кредити, заедно с Experian и TransUnion (известни заедно като "Голямата тройка"). Компанията Equifax събира и обобщава информация за над 800 милиона индивидуални потребители и за повече от 88 милиона предприятия по целия свят. В допълнение към кредитните и демографски данни и услуги за бизнеса, Equifax продава директно на потребители свои услуги за мониторинг на кредити и предотвратяване на измами.

Всичките обвиняеми са служили в Народно освободителната армия на Китай.

Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар коментира факта, че заподозрените хакери са прекарали седмици в системата на Equifax, за да откраднат огромно количество данни и търговски тайни на компанията. Той също така заяви, че "това е преднамерено и широко навлизане в личния живот на американския народ".

Уилям Бар напомни на китайското правителство, че САЩ имат "способността да премахнат маскирането на анонимността в интернет и да намерят хакерите, които Китай многократно разгръща срещу нас".

Генералният прокурор напомни, че 60% от всички случаи на кражба на търговска тайна са свързани с Китай и че това не е добра новина за отношенията на Вашингтон с Пекин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна