Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: „Неутрализирахме“ 101 сирийски войници

| обновено на 10.02.20 в 21:15
Турски позиции в сирийската провинция Идлиб.
Снимка: ЕПА/БГНЕС Архив

Турската армия даде нови жертви в северозападна Сирия. Петима войници загинаха, а други петима бяха ранени при обстрел на сирийската артилерия недалеч от град Идлиб в едноименната област. В отговор турската армия предприе масирани удари, с които според Анкара са били „неутрализирани“ 101 сирийски войници.

Турция даде жертви и преди седмица, също в провинция Идлиб. Тогава загинаха 7 войници и 1 турски цивилен.

От Министерството на отбраната на Турция обясниха, че загиналите днес войници са били част от подразделенията, изпратени в Идлиб, за да спрат стълкновенията между сирийската армия и местните бунтовници и предизвиканата от тях бежанска вълна.

От Агенцията на ООН за координация на хуманитарните операции съобщиха, че в резултат на бойните действия от декември досега към турската граница са близо 700 хиляди цивилни.

Центърът за наблюдение на човешките права съобщи, че само през последното денонощие при удари на сирийската и руската авиация са били убити 29 мирни жители на Идлиб и съседната провинция Алепо.

За да спре бежанската вълна, през последните дни Анкара изпрати в Идлиб хиляди войници с бронирана техника и тежка артилерия.

В отговор на днешната атака са били нанесени масирани удари по сирийската армия. Поразени са били над 100 мишени, съобщи турското военно министерство.

При масираните турски удари в Северозападна Сирия са били „неутрализирани“ 101 сирийски войници, 3 танка и 2 оръдия, обяви по-късно военното министерство в Анкара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени